Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Vigyázat, veszélyes kártevőket tartalmazó alkalmazások!

Vigyázat, veszélyes kártevőket tartalmazó alkalmazások!
Összesen 400 millió alkalommal töltötték le azokat az alkalmazásokat a Play Áruházból, amelyek veszélyes kártevőket hordoztak magukban.

Százegy darab, összesen több mint 420 milliószor letöltött alkalmazásban megtalálható az a veszélyes kártevő, ami egy kémprogramot tartalmazott – sőt, még arra is ügyeltek a fejlesztői, hogy a biztonsági kutatók ne tudják könnyen felfedezni.

Összesen 400 millió alkalommal töltötték le azokat az alkalmazásokat a Play Áruházból, amelyek veszélyes kártevőket hordoztak magukban.

A problémát az alkalmazások szoftverfejlesztő készletében elrejtett kártevő – egészen pontosan egy spyware – jelenti, amit a kutatók SpinOk néven kísértek figyelemmel.

Hogy mennyire veszélyes kártevőről van szó, azt jól szemlélteti, hogy képes lehet a készülékeken tárolt, privát adatokat is ellopni, és azokat egy külső, távoli szerverre továbbítani.

Sőt, egy igen figyelemre méltó funkciója is van a kártevőnek: képes figyelni az eszköz szenzoradatait megbizonyosodva arról, hogy az alkalmazás nem valamilyen virtuális, elszigetelt környezetben fut.

A biztonsági kutatók ugyanis általában ilyenekben tesztelik a veszélyesnek gondolt alkalmazásokat – ez pedig megnehezítheti a rosszindulatú részek felfedezését.

Miközben ezek a minijátékok a várakozásoknak megfelelően futnak, a háttérben az SDK számos veszélyes tevékenységet végre tud hajtani: konkrét fájlokat kereshet, listázhat vagy tölthet fel az eszközről, valamint kimásolhatja vagy kicserélheti a vágólap tartalmát is. Ez utóbbival akár jelszavakat vagy bankkártyaadatokat is megszerezhet.

Az SDK-t összesen 101 alkalmazásban találták meg a kutatók, melyeket összesen 421 290 300 alkalommal töltöttek le a felhasználók. Ezek voltak a legnépszerűbbek:

Noizz, Zapya , VFly, MVBit, Biugo, Crazy Drop, Cashzine, Fizzo Novel, CashEM, Tick

A fentiek közül, egyet leszámítva már mindegyiket eltávolították a Play Áruházból, így jó eséllyel a Google már értesült a problémáról.

Amennyiben a Play Áruházban nem található már meg a keresett app, célszerű mihamarabb törölni azt az eszközről, és víruskeresést indítani.

Új készülékre van szüksége? Vállalati csomagunkban kedvezményes beszerzést biztosítunk minden Partnerünknek. 

forrás: hvg.hu