Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Változás az üzemanyag összetételében – hogyan alkalmazkodjunk?

Változás az üzemanyag összetételében – hogyan alkalmazkodjunk?
Januártól kötelezően több megújuló energiaforrásnak minősülő, biológiai eredetű összetevőt kell keverni a motorbenzinekbe. Magyarra fordítva ez azt jelenti, hogy egy kicsit környezetbarátabbak lesznek az üzemanyagok, amire a forgalmazó vállalatok már készülnek is.

Az érintett cégek szerint nem lesz gond az új típusú üzemanyag ellátásában, hiszen időben felkészülnek a változásra. Ez a gyakorlatban tehát remélhetőleg nem fog túl sok változást jelenteni az üzemanyag felhasználóinak számára. Tankolni ugyanúgy kell majd, mint eddig. Nehézséget inkább az üzemanyag ellátó cégeknek okoz az átállás, legalábbis közvetlenül.

Mi változik?

A változások egy kormányrendelet-módosításnak köszönhetők, ami nemrégiben látott napvilágot. Ennek értelmében 6,4-ről 8,2 energiaszázalékra kell emelkedni a benzinbe és a dieselbe keverendő biokomponensek mértékét. Emellett a hagyományos, vagyis 95-ös benzinhez kevert bioetanolnak legalább 6,1 százaléknak kell lennie.

A bioetanol nem más, mint kukoricából előállított alkohol, vagyis szintén természetes alapanyagú összetevő. Itt felmerülhet persze a kérdés, hogy mivel csak a 95-ös oktánszámú benzinre vonatkozik ez az előírás, ismét megjelenik majd a kutakon a 98-as benzin, mivel a bekeverésnél egyszerűbb lehet a finomítóban való előállítás. Ennek ellenére nem kell attól tartani, hogy majd a 98-as benzint fogja tankolni mindenki: valószínűleg a zölddel üzemanyag fog jobban elterjedni.

A rendelet módosítása a magyar gazdaságnak is kedvez, legalábbis ami a kukoricatermesztő ágazatot illeti. Hiszen, ahogy említettük, kötelezően előírt százaléknyi bioetanolra van szükség a 95-ös benzin esetében. Magyarország pedig meghatározó kukorica termesztőnek számít, vagyis ez belföldi kukoricából is megoldható. A rendeletnek hála, pedig valószínűleg erősen megugrik majd a kereslet kukorica iránt. Jó esély van tehát rá, hogy az intézkedés a magyar gazdaságnak is segít, amellett hogy csökkentheti a kőolajimportot, és kedvez a bioüzemanyag iparágnak is.

Hogyan érinti ez a magyar vállalkozásokat?

Miért is fontos ez nekünk? Azért, mert jó néhány MKKVE- tag üzemeltet olyan céget, amely fuvarozással, logisztikával foglalkozik, illetve tart fenn egyéb okból autóparkot. Nyilvánvalóan a céges autók tankolásáról a cégek gondoskodnak, ami olykor tetemes összeget tud elvinni.

Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy az üzemanyagárak hogyan alakulnak, illetve hozzá fognak-e férni zökkenőmentesen az üzemanyaghoz. Ahogy említettük, a hazai üzemanyag forgalmazó vállalatok szerint tökéletesen képesek lesznek kezelni az elkövetkezendő változásokat. Ez mindenképpen megnyugtató abból a szempontból, hogy nem kell amiatt aggódnunk, hogy esetleg megakad az ellátás, és nem fogjuk tudni megfelelő kapacitással üzemeltetni a járműparkot.

Előfordulhat, hogy a zöldebb üzemanyag az árakra is befolyással lesz. Ha esetleg drágulás következne be, még fontosabbá válik élni az olyan lehetőségekkel, amik csökkentik az üzemanyag literárát. Ilyen például az üzemanyagkártya, amit Egyesületünk tagjainak díjmentesen tudunk biztosítani.

Amellett, hogy hitelkeretet biztosít a tankolásra, amit utólag kell rendezni, a literenkénti üzemanyagárból is kedvezményt ad. Vagyis összességében egyszerűbben, gyorsabban és olcsóbban tankolhatunk, mint üzemanyagkártya nélkül. Egy nagyobb járműflottát üzemeltető cég esetében ez már nem elhanyagolható megtakarítást jelent, ezért érdemes élni a lehetőséggel.

Januártól lép életbe az új szabályozás, addig még bőven van idő beszerezni az üzemanyagkártyát, és átállni erre a fajta tankolásra.

Egy cég túlélésében nagyon sokat számít, hogy mennyire képes jól reagálni a piaci változásokra. Ezért mindenképpen érdemes időben felkészülni az üzemanyagokkal kapcsolatos változásokra. Ha érdekli az üzemanyagkártya lehetősége, forduljon hozzánk bizalommal!