Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Többet tankolunk-e, mint egy évvel korábban? Megnőtt az üzemanyag vásárlás

Többet tankolunk-e, mint egy évvel korábban? Megnőtt az üzemanyag vásárlás
A MÁSZ jelentése alapján az elmúlt évben nőtt a hazai kutakon vásárolt üzemanyag mennyisége. Cikkünkben megoldást mutatunk a növekvő fogyasztásból eredő költségek csökkentésére.

Miként alakul a magyarországi benzinkutakon megvásárolt üzemanyag mennyisége évről évre? Mennyivel töltünk éppenséggel több, esetleg kevesebb benzint vagy gázolajat a gépjárművekbe nap, mint nap? Mit mutatnak a számok akkor, ha éves viszonylatban tekintünk rájuk?

Többek között ezekre a kérdésekre ad választ a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) tagvállalatainak nemrégiben elkészült jelentése.

Többek között azért is tartottuk fontosnak megosztani a kapott eredményeket, mert az üzemanyag fogyasztásra fordítandó költségek folyamatos nyomon követését vállalkozóként sem nagyon tudjuk elhanyagolni.

Miként alakult az elmúlt évben a hazai kutakon a benzin fogyasztása?

A MÁSZ által közzétett adatok alapján szám szerint 4,8%-kal emelkedett a hazai benzinfogyasztás az idei év első kilenc hónapjában. Ezt az értéket legalábbis akkor kapjuk meg, ha a 2018-as esztendő ugyanezen periódusának az értékeihez viszonyítunk. Egész pontosan 1027 millió liter benzin került a kutakról a gépjárművek tankjába.

Szintén magasabb értékeket láthatunk a prémium motorbenzin kategóriát szemügyre véve is, ugyanis a tavalyi esztendővel összehasonlítva 20%-al több fogyott ebből a fajta üzemanyagból.

Amennyiben a lehetséges okokat keressük, többféle magyarázatot is találhatunk a fogyasztás növekedésének indoklására. Egyrészt globálisan is konjunktúra határozza meg a legtöbb piac alakulását, ami élénkítő hatással van a közúti forgalomra, így az üzemanyag felhasználásra is.

Több a munkalehetőség, ezáltal a szabadon elkölthető pénz nagysága is magasabb. Egyúttal jelentősen megnövekedett a Nyugat-Európából hazánkon áthaladó vendégmunkások aránya is, akiknek a több száz kilométeres útjuk során időnként meg kell állniuk tankolni.

Miként változott ugyanebben a periódusban a gázolaj vásárlási kedv a magyar benzinkutakon?

Gázolajból 1825 millió liternyi került a töltő állomásokról a gépkocsik üzemanyag tartályába. Ez a szám 6,1%-os növekedést jelent az egy évvel korábban mért adatokhoz képest. A prémium kategóriában itt is magasabb az emelkedés aránya, egész pontosan 8,9%.

A pozitív irányú változás okai jellemzően ugyanott keresendők, mint a benzin esetében. Habár sokan már temették a dízel meghajtású járműveket, a nagyobb rakománnyal rendelkező teherautók és kamionok, illetve a komolyabb lökettérfogattal bíró autók meghajtására továbbra is a gázolajat részesítik előnyben a kutak látogatói.

A gázolaj fogyasztás kapcsán egyébként most már évről évre kimagasló eredmények és újabbnál újabb csúcsok figyelhetők meg. Ennek fényében is meglepő az a tény, hogy a benzinvásárlással kapcsolatos értékek bizony még mindig nem érték el a 2007-ben rögzített értékeket.

Miként érhetjük el, hogy a megnövekedett üzemanyag felhasználás ne kerüljön szélsőségesen sokba?

A benzin és a gázolaj fogyasztásával kapcsolatban megállapítható, hogy összességében 5,6%-kal, mintegy 2936 literre nőtt a MÁSZ tagvállalatok által jelentett fogyasztás. Vállalkozóként ezt a fajta emelkedést minden bizonnyal a saját cégünkben is érezzük.

Az üzemanyagárak ugyanis a megnövekedett vásárlói kedv következtében nem lettek alacsonyabbak, így ha a céges járművek többet vannak úton, az magasabb kiadást is jelent a számunkra. Ezért is fontos olyan megoldást keresnünk, amellyel hatékonyan és tartósan tudjuk lefaragni a járművek üzemanyag fogyasztásából eredő ráfordításokat.

Az MMKVE tankoló kártya ideális opciót kínál erre a célra, és a beszerzése sem számít éppenséggel kivitelezhetetlen feladatnak. A kártya birtokában országszerte 194 töltőállomáson tankolhatnak kedvezményesen a járműveink, méghozzá biztonságosan és abszolút kontrollálható módon.

A konjunktúra miatti kedvező feltételeknek és a növekedést segítő üzleti lehetőségeknek tehát az üzemanyag költsége nem fog többé gátat szabni, mert az MMKVE tankoló kártya formájában egy jól működő megoldást találhatunk.