Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Milyen módon készülhetünk fel a dízelautók esetleges fővárosi korlátozására?

Milyen módon készülhetünk fel a dízelautók esetleges fővárosi korlátozására?
Habár jelenleg csak eshetőségről beszélünk, felelős vállalkozóként mégis célszerű előre készülnünk arra, ha a céges dízel gépjárművek nem hajthatnak be Budapest területére.

A céges gépjármű flottában sokszor találhatunk dízel meghajtású furgonokat, illetve közepes és felső kategóriás autókat. Figyelve a médiából érkező híreket, a biztonság kedvéért célszerű akciótervet készítenünk arra az eshetőségre, ha ezek a járművek nem hajthatnak majd be Budapest területére.

Cikkünkben a korlátozások bevezetésének valószínűségével, illetve az esetlegesen felmerülő többlet költségek enyhítésének lehetséges megoldásaival foglalkozunk.

Mi a témával kapcsolatos állásfoglalás a városvezetés részéről?

„Bevezetik a dugódíjat, és öt éven belül korlátozhatják a dízelautók behajtását a budapesti belvárosba” – hangzott el a kijelentés az elmúlt héten Dorosz Dávid, klímavédelemért felelős főpolgármester helyettes részéről.

Ez főként annak fényében meglepő kijelentés, hogy Karácsony Gergely főpolgármester a néhány nappal korábbi megszólalásában határozottan cáfolta a dízel üzemű gépjárművek kitiltásáról szóló rövidtávú terveket.

Tapasztalható tehát némi ellentmondás a nyilatkozatok között, de a témakör bizonyos időközönként tapasztalható előkerülése arra kell hogy ösztönözzön minket, hogy felkészüljünk az esetleges szigorítások életbe lépésére.

Vállalkozóként hogyan érinthet minket a kérdés?

Iparágtól, cégmérettől és a folytatott tevékenységünktől függetlenül is nagy az esélye, hogy a gépjárműparkunk egyik vagy másik autója gázolajjal működik. Amennyiben ezeknek a kocsiknak az útja rendszeresen vezet Budapest útjain, úgy nagyon is érzékenyen érinthetne minket egy esetleges kitiltás.

Márpedig minden bizonnyal azért tettük le a voksunkat dízel gépjárművek mellett, mert az ár/érték arányt és a működtetést figyelembe véve ezt tűnt a leginkább optimális megoldásnak. A jellemzően hosszabb élettartam, a várhatóan magasabb kilométerek száma, valamint a több literrel alacsonyabb fogyasztás mind-mind olyan körülménynek számít, amely a dízelek felé billenti a mérleget.

Értelemszerűen komoly érvágásnak számítana, ha a rendszeresen megtett útvonalat jelentősen korlátoznák. Proaktívan gondolkodó vállalkozóként célszerű előre felállítani egy vésztervet a legrosszabb esetre.

A megfelelő felkészültség kulcsfontosságú

Mit tehetünk akkor, ha néhány éven belül mégis kitiltják a dízel autókat Budapest utcáiról? Hogyan oldhatjuk meg azt, hogy az értékesítők, fuvarosok és egyéb munkatársak időben odaérjenek a célállomásra? Milyen lépéseket vezethetünk be az anyagi károk enyhítésének érdekében?

Ezek azok a kérdések, amelyeket érdemes jó előre megfontolnunk. Ennek köszönhetően egy pontos forgatóköny lehet a tarsolyunkban egy olyan nemkívánatos helyzetben, amikor a dízel üzemű járműveink tehetetlenül parkolnak majd a telephelyen.

Ez a fajta előre gondolkodás, illetve a legrosszabb esetre való felkészülés vállalkozóként más területeken is kulcsfontosságú. Célszerű olyankor is időt elkülöníteni a problémák kezelésének pontos megtervezésére, amikor még egyáltalán nem biztos, hogy be is következnek.

A felkészültséggel elejét tudjuk venni a kapkodásnak, illetve a rendszerint belőle következő helytelen döntéseknek.

Lehetséges megoldások az esetleges problémák enyhítésére

Az első teendőink egyike felmérni a gépjármű flottánk jelenlegi helyzetét. Vagyis megnézni azt, hogy egész pontosan mennyi a gázolajjal működő autók száma, és az arány mennyire tűnik ideálisnak.

Megvizsgálhatjuk azt is, hogy a nálunk dolgozók munkavégzéséhez, illetve munkába járásához egész pontosan hány autóra van feltétlenül szükség. Ezzel teljes mértékben gondoskodni tudunk a járműpark ésszerű kialakításáról.

Egyúttal azon is el tudunk gondolkodni, hogy milyen alternatív megoldásokkal tudjuk elérni a dízel üzemű autók használatából fakadó megtakarítások mértékét. Példának okáért tanulmányozhatjuk egy országos lefedettségű és kedvezményes tankolást biztosító üzemanyag kártya igénylésének a lehetőségét is.

A lényeg, hogy szánjunk időt a stratégiai tervezésre, készüljünk fel előre a kedvezőtlen helyzetre, hogy kész forgatókönyvünk legyen a korlátozások esetleges bevezetésekor.