Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Miért ne járasd a motort, mielőtt elindulsz valahová vagy amíg jeget kaparsz?

Miért ne járasd a motort, mielőtt elindulsz valahová vagy amíg jeget kaparsz?
Régen valóban érdemesebb volt járatni egy kicsit a motort, amikor különösen hidegre fordult az idő. Ez azonban azóta megváltozott.

A régi dízelüzemű gépjárműveknek kifejezetten hasznos volt a motor járatása, ma már azonban pont, hogy káros. Erre egyébként maguk az autógyártók is felhívják a figyelmet a kézikönyvekben.

Még az orosz autóklub is úgy véli - a nagy hidegek igazi szakértője - hogy a mai motorok üresjáratban nagyon lassan melegednek. Emiatt pont, hogy menet közben fognak gyorsabban megfelelő üzemi hőmérsékletre kerülni. A tisztább motor hatékonyabb működését segítik a prémium üzemanyagok, melyek használatával a drága alkatrészeket sokszor később kell cserélni. Igényeljen tankolókártyát és óvja meg gépjárműveit kedvezményes prémium üzemanyag vásárlása mellett.

Attól is felesleges már tartani, hogy a hideg olajnak nincsenek meg a megfelelő működési tulajdonságai. A német ADAC nevezetű autóklub tesztelte, mennyit melegszik a motorolaj és az utastér négy perc alatt a téli hidegben: szinte semmit. Nem beszélve arról, hogy az autó álló helyzetben járó motorja növeli az üzemanyag-fogyasztást, a környezetet is szennyezi, és a motor kopása is nő.

Az osztrák autóklub az ablak tisztítására is tesz egy javaslatot: a hidegszellőztetés helyett száraz kendő használata a megfelelő a tisztításhoz.

Az is sokat segíthet, ha rendszeresen karban tartjuk a belső szűrőket, és lehetőség szerint szárazon tartjuk a belső tereket.

forrás: ripost.hu