Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Melyik európai országban tankolhatnánk a legolcsóbban?

Melyik európai országban tankolhatnánk a legolcsóbban?
Hol a legolcsóbb, illetve hol a legdrágább a tankolás a világ országai között. A cikkből megtudható, hogy mely régiókban kérik el a legkevesebb pénzt egy-egy liter üzemanyagért.

Ha meg szeretnénk tudni a világ egyes országaiban az üzemanyag árának jelenlegi alakulását, akkor a GlobalPetrolPrices.com weboldalát célszerű felkeresnünk.

A weblapon részletesen tudjuk elemezni a legolcsóbbnak, valamint a leginkább drágának számító régiók listáját. Így többek között azt is láthatjuk, hogy Európa mely államaiban tudnánk a legkevesebb pénzért cserébe megoldani a tankolást.

Országok, ahol első ránézésre olcsónak tűnik a tankolás

A benzinért és a gázolajért is Oroszországban kérik el jelenleg a legkevesebb pénzt. Előbbinél 218,4, utóbbi esetében pedig átlagosan 221,78 forintnak megfelelő összeget kellene fizetnünk a kúton egyetlen literért cserébe.

Viszonylag olcsón megúszhatnánk a tankolást Fehéroroszországban, Moldovában, vagy éppen a szomszédos Ukrajnában is. Keleti szomszédainknál például a benzin átlagos literenkénti ára átszámítva 337,67 forint, a dízel üzemanyagé pedig 331.83 forint.

A rangsor egészét tekintve Magyarország a tizennegyedik helyet foglalja el a benzin ára alapján növekvő sorrendben felállított listán, míg a gázolajnál a huszonegyedik pozíció a miénk. Az első sorrendben Bosznia-Hercegovina és Litvánia, míg az utóbbinál Ciprus és Málta számít az alsó és felső szomszédunknak.

Ahol egyetlen liter üzemanyagért is mélyen a zsebünkbe kellene nyúlni

Amennyiben a közeljövőben Norvégiában, Izlandon vagy Hollandiában készülünk tankolni, akkor a szokatlanul magas anyagi vonzatra mindenképpen készüljünk fel.

Norvégia benzinkutjain tankolva ugyanis egy-egy liter benzinért cserébe 576,6 forintnyi devizát vonnak le a bankkártyánkról, Izlandon pedig a gázolaj literjéért szükséges fizetnünk 563,27 forintnak megfelelő helyi valutát.

Az itthon megszokott árakhoz viszonyítva szintén magas költségeket fedezhetünk fel többek között Dánia, Görögország, az Egyesült Királyság, vagy éppenséggel Svájc esetében is. Hogy ezek a számok valóban soknak, esetleg kevésnek számítanak, az már összetettebb kérdésnek számít.

Persze a kapott számokat nem árt kontextusba helyezni

Amikor tankolásról és üzemanyag vásárlásról beszélünk, akkor a megfelelő ár/érték aránnyal bíró opciók megtalálása és kiválasztása értelemszerűen nem megkerülhető téma. Ezért is lehet érdekes mindazt megvizsgálni, hogy melyik európai országban mennyiért tankolhatnánk.

Mindazonáltal jelentősen árnyalja a képet az adott régióban megkereshető átlagos fizetés mértéke, vagyis a kutakra látogató autósok vásárló ereje. Természetesen ugyanúgy behatással van az árakra az üzemanyag beszerzési ára is, amely lefelé vagy felfelé is módosíthatja a literenkénti költségeket.

Norvégiáról, Svájcról, vagy éppen az Egyesült Királyságról is elmondható, hogy az átlagosan megkereshető bérek jóval a Magyarországon tapasztalható színvonal felett vannak. De ugyanúgy igaz mindez fordított arányban Ukrajnára vonatkoztatva is, ahol a relatíve olcsóbb üzemanyag árát nehezebb kitermelni az alacsonyabb fizetésből.

Mindent összevetve tehát elmondható, hogy az üzemanyagunk árának az európai átlaghoz viszonyított értéke miatt nem feltétlenül kellene panaszkodnunk. Persze nem tiltja semmi azt sem, hogy a költségcsökkentés hatékonynak számító megoldásait kihasználjuk.

Az olcsó tankolásért nem feltétlenül kell messzire autóznunk

Értelemszerűen fenntarthatatlan lenne folyamatosan egy szomszédos országba utazni csak azért, hogy a céges flottánk járműveit ott tankoljuk meg. Egyszerűen nem érné meg.

A hatékonyság szempontjából nagyságrendekkel előnyösebbnek számít az a megoldás, amellyel szinte lokációtól függetlenül is kivitelezhető a kedvezményes áron történő üzemanyag felvétel.

Így nincs szükség hosszú kilométereken át autóztatni a céges járművek vezetőit, hogy a város túlsó végén megtalálható kúton élni tudjanak a kedvezményes tankolás lehetőségével.

Egy az ország 194 benzinkutján felhasználható üzemanyagkártyával a zsebben ugyanis bármelyik munkatársunk kényelmesen meg tudja oldani, hogy a benzin vagy gázolaj felvétele megfelelő ár/érték arányú tranzakció keretei között történhessen meg.