Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Megvárjuk-e, amíg sárgán világít az üzemanyagszint jelző?

Megvárjuk-e, amíg sárgán világít az üzemanyagszint jelző?
A magyar autósok több mint a fele csakis az üzemanyag szintet jelző lámpa felvillanása után tér be egy benzinkútra. A cikkben további érdekességek találhatók a tankolási szokásainkról.

Vajon az átlag magyar autós milyen gyakran tér be egy benzinkútra? Jellemzően tele tankoljuk-e a gépjárművet, vagy inkább a feltétlenül szükséges mennyiségnél maradunk? Illetve mi alapján döntünk arról, hogy az olcsóbb, vagy a prémium kategóriás üzemanyagot választjuk?

Más szóval milyen tankolási szokások jellemzők ránk, a magyar autósokra?

Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Totalcar.hu internetes oldalon közzétett kérdőív. Nem kevesebb, mint 8400 válasz - köztük 300 női résztvevővel is - érkezett a felhívásra, ennek alapján tehát egész nyugodtan nevezhetjük mérvadónak a kapott eredményeket.

Jelen cikkünkben egyrészt a felmérés legfontosabb tanulságait igyekszünk szemléltetni. Egyúttal arra vonatkozóan is mutatunk hatékony megoldást, amely a vállalati gépjárművek üzemanyagköltségét illeti.

Az autósok fele csak a lámpa kigyulladása után hajt be a benzinkútra

A Totalcar.hu által készített felmérésben résztvevők 65%-a saját bevallása szerint először megvárja, amíg az üzemanyag szintet jelző lámpa elkezd sárgán világítani, és csakis ezt követően hajt be egy benzinkútra. Nevezhetjük ezt akár időhúzásnak vagy halogatásnak is, de amíg nem muszáj, addig a magyar autósok több mint a fele bizony nem áll meg tankolni.

A válaszadók 38%-a heti gyakoriságot adott meg arra a tankolások rendszerességére vonatkozó kérdésre válaszként. Nyilván akad, akinek naponta meg kell állnia a benzinkútnál, míg másoknak ezt csak havonta egyszer szükséges megtenni.

Ami pedig az egyes töltőállomások közötti választást illeti, ott főként a kapható üzemanyag feltételezett minősége jelenti a fő döntési motivációt. Ez egyrészt a saját tapasztalatból adódik, emellett pedig a hírekből is sokan igyekeznek tájékozódni a legjobb helyekről.

Ha már a kúton vagyunk, akkor jellemzően tele is tankoljuk a gépjárművet

Amikor már kénytelenek vagyunk betérni a benzinkútra, akkor az esetek döntő többségében tele is tankoljuk magát az autót. Legalábbis a kérdőívben résztvevők háromnegyede így nyilatkozott. A résztvevők egy egészen kicsi hányada mondta csak azt, hogy csak az előtte lévő távolságot figyelembe véve tankol, és sokszor csak néhány liternyi benzint vagy gázolajat enged csak a töltőpisztolyból.

A válaszadók csaknem a fele kizárólag a saját tapasztalataira támaszkodik annak kapcsán, hogy éppenséggel normál, vagy prémium kategóriás üzemanyagot tankoljon az autójába. Egész pontosan 37% válaszolt úgy, hogy a számára megfelelő a normál változat. 23% ezzel szemben a prémium üzemanyagokat részesíti előnyben.

Hogy miért? Sokan adták meg indokként a prémium üzemanyagok motortisztító hatását, amelytől a gépjármű várható élettartamának növekedését várják. Jellemzően további hasonló tulajdonságok kerültek még említésre a prémium üzemanyagok kapcsán, amelyek tehát az autósok csaknem egynegyedének véleménye szerint megérik a plusz ráfordítást.

De mi a teendő akkor, ha nekünk pont a benzin vagy gázolaj költés alacsony szinten tartása a célunk?

Mit tegyünk, ha nem akarjuk folyton a legjobb árakat kínáló benzinkutak listáját böngészni?

Vállalkozóként nagy valószínűség szerint a saját bőrünkön érezzük annak a terhét, hogy a nap, mint nap közlekedő céges járművek rendszeres tankolása bizony komoly költségekkel jár.

Ha nem akarjuk, hogy a tankolás elvegye a profitunk egy jelentős részét, akkor fenntartható megoldásra van szükségünk. Ilyennek számít példának okáért az az üzemanyagkártya, amellyel országszerte több száz töltőállomáson szerezhetünk jogosultságot a kedvezményes tankolásra.

Egy megfelelően prosperáló céget vezetve ugyanis pontosan ismernünk kell azokat a tételeket, amelyeken le tudunk csípni a költésekből. Az üzemanyagköltség pontosan olyan elemnek számít, ahol igenis tudunk spórolni.