Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Literenkénti 20 Ft támogatás a benzinkutasoknak

Literenkénti 20 Ft támogatás a benzinkutasoknak
Literenként 20 forintot ad az állam az eladott üzemanyag után a benzinkutaknak. Cserébe nem zárhatnak be és nem bocsáthatják el az alkalmazottjaikat.

Szerdán már a benzinkutak bezárásának híre is megjelent a sajtóban, mivel a töltőállomásokat üzemeltető vállalkozók nem találták biztosnak az ellátást a korábban bejelentett intézkedések mellett sem. A napokban jelentett be a kormány egy hatpontos csomagot, valamint idő közben a beszerzési árakat is befagyasztották. Mindezek ellenére már a MOL is bejelentette, hogy bizonyos kútjain korlátozzák a tankolható üzemanyag mennyiségét.

A februárban újabb három hónappal meghosszabbított árstop bejelentése után lázadtak fel a kútüzemeltetők, mivel akkor már gyakorlatilag a beszerzési ár környékén, vagy az alatt tudták értékesíteni a kutakon az üzemanyagot. A töltőállomások legalább harmadának a fennmaradása is kérdésessé vált. Főként az ország kevésbé ellátott térségeiben működő, kisebb benzinkutaknak jelentett problémát a felhalmozódott veszteségek kezelése.

A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára is többször hangsúlyozta, hogy a kisvállalkozások nem képesek túlélni a befagyasztott eladási árak és a folyamatosan emelkedő beszerzési árak szorítását. A független benzinkutasok néhány héttel ezelőtt megalakították a Független Benzinkutak Szövetségét, akikkel a kormány képviselői le is ültek egyeztetni. Ennek eredményeként már a múlt héten úgy döntött a kormány, hogy hat intézkedéssel támogatják a vállalkozókat.

Ezek közül néhány ugyan csökkentheti a veszteségeket, de mivel a beszerzési árak folyamatosan emelkednek, ez nem elégséges. A hitelmoratórium szintén kedvező az érintettek egy részének, de nem jelentenek valódi könnyebbséget. Úgy tűnik, a kormány végül belátta, hogy nem csak vállalkozók ezreit lehetetlenítik el, ha nem lépnek, hanem az ellátás is veszélybe kerülhet. Az intézkedéseket az ITM államtitkára ismertette a közösségi oldalon.

Az újabb döntések szerint minden eladott üzemanyag literjéért 20 forint támogatást fizet az állam az árstop ideje alatt. A támogatás folyósításának a feltétele, hogy ne függessze fel a működését a benzinkút, illetve ez idő alatt az alkalmazottakat sem bocsáthatják el. Az önkormányzati bérleményben működő kutak bérleti díját elengedik, és azt is lehetővé teszik a kis benzinkutak számára, hogy a kapacitás figyelembevételével a kamionokat, buszokat nem kell kiszolgálniuk.

Az intézkedések mindegyike az árstop ideje alatt hatályos.

Azt nehéz megjósolni, fogyasztói oldalról ez milyen következményekkel fog járni. Milyen üzemanyag beszerzést ajánlanánk? Az árakat tovább csökkenteni nem lehet, azonban a folyamatot leegyszerűsíteni igen. A tankolókártya használatával utólagos fizetéssel, készpénzmozgás nélkül tankolhatunk. Követhető, kényelmes, átlátható megoldás minden vállalkozás számára. 

forrás: hvg.hu