Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Kitart az árstop: mit jelent ez a kutaknak?

Kitart az árstop: mit jelent ez a kutaknak?
Május 15-ig meghosszabbították az üzemanyag árstopot. Hogyan élik ezt meg a benzinkutak?

Február 15-ig tartott az üzemanyagárak befagyasztása, vasárnapi beszédében Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, hogy ezt 3 hónappal hosszabbítják. Ezzel május 15-ig fog tartani az árstop, addig 480 forint lesz az üzemanyag. 

Erre a kormányzat értékelése szerint a magas infláció miatt van szükség. Januárban 7,9%-kal nőttek a fogyasztói árak Magyarországon, melyre senki sem számított. Az üzemanyagok ára 22,5%-kal lett magasabb egy év alatt. Az árstop ugyan az infláció szempontjából kedvező, a kutak számára viszont meglehetősen rossz hír.

Egyelőre a hatósági árak miatt három benzinkút zárt be az elmúlt időszakban.
Az elmúlt hetekben egyre több szakértő és szakmai szervezet is jelezte, hogy rengeteg üzemeltetőnél fennáll a csőd kockázata. Ennek oka, hogy nem igazíthatják a világpiaci árakhoz a saját üzemanyagáraikat, márpedig a kőolaj ára hihetetlen magasságokba szökött. Valójában 520-550 forint közötti fogyasztói ár lenne a fenntartható. A shopokban kapott bevétel egyáltalán nem ellentételezi a veszteségeiket, sok üzemeltetőnek nincs is ilyen lehetősége.

A holtankoljak.hu szakportál közben azt írja, egészen biztosan emelkedni fognak az üzemanyag beszerzési árak, ami teljesen kiélezi a helyzetet a hazai üzemanyagpiacon. Mint írják, a kutak tulajdonosaitól nem várható el az, hogy folyamatosan veszteséggel működtessék vállalkozásukat.

Így számítani kell felhasználói oldalról arra, hogy jó esetben mennyiségi korlátozások jöhetnek a kutakon. Milyen üzemanyag beszerzést ajánlanánk? Az árakat tovább csökkenteni nem lehet, azonban a folyamatot leegyszerűsíteni igen. A tankolókártya használatával utólagos fizetéssel, készpénzmozgás nélkül tankolhatunk. Követhető, kényelmes, átlátható megoldás minden vállalkozás számára. 

forrás: index.hu