Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Júliustól megszűnik a literenkénti támogatás a benzinkutakon

Júliustól megszűnik a literenkénti támogatás a benzinkutakon
Az országban működő fehér kutaknak újabb nehézséggel kell szembenézniük. Júliustól már nem kapják a literenkénti 20 Ft támogatást.

A nyitvatartás kötelező továbbra is, azonban korábbi nagykereskedőik felmondták a szerződéseiket és a MOL sem szállít elegendő mennyiségű üzemanyagot nekik. A tavaly bevezetett árstopnak köszönhetően a benzinkutak drágábban tudják megvenni a gázolajat, mint amennyiért el tudják adni azt. Ez a kisebb, magánkézben lévő kutakat hozta a legrosszabb helyzetbe. Erre jött megoldásként a literenkénti 20 Ft-os támogatás, melyet pályázaton keresztül lehetett igényelni. Ennek egyik feltétele a folyamatos nyitvatartás vállalása. Ekkor kezdték el bevezetni az egyszerre megvásárolható üzemanyagmennyiségek korlátozását, mely végül sok helyen a maximális 20 literben állt meg. A támogatást az IFKA Közhasznú Nonprofit Kft. fizette, azonban úgy tűnik, elfogyott a keret. Ezért a júliusi kifizetéseket már nem tudták biztosítani.

A helyzetet tovább nehezíti, hogy jelenleg nincs kormányzati felelőse a témának. A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) nemrégiben tartott ülésén elhangzott, hogy minden eladott literen 30-35 forintos a veszteségük, ezért valószínűleg tovább csökkentik a megvásárolható mennyiséget. Így elképzelhető, hogy a kis benzinkutak 2000 forintban maximalizálják az értékesítést mindenki számára.

Az országosan fellelhető kb. ezer magánkútnál ellátási gondok is felléphetnek. Az importőrök márciusban felmondták a szerződéseket, mivel kivonultak az országból a veszteséges értékesítés miatt. Ez nagyjából 30 %-os kiesést jelent, melyet a MOL-nak kellene pótolnia. Neki azonban nincs árukiszolgálási kötelezettsége, csak szerződéskötési. Így akár azt is mondhatja a kis kutaknak, hogy nem tudja leszállítani a kért mennyiséget.

Ne bízza a véletlenre az üzemanyagbeszerzést! Vállalkozásának/gazdaságának folyamatos és gyors ellátásra van szüksége? Telephelyre történő nagykereskedelmi üzemanyagbeszerzésünk teljeskörű tartály garanciával megoldást nyújt!

forrás: hang.hu