Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Júliustól jön az online számlázások kora

Júliustól jön az online számlázások kora
Eddig kézi számlatömböt használt? Választott már számlázó programot? Cégek, egyéni vállalkozók, egyesületek, alapítványok, figyelem! Sokáig már nem lehet halasztani, hiszen július 1-től szinte mindenkinek közvetlenül kell adatot szolgáltatnia a NAV felé.

2020.07.01-től kötelező lesz minden belföldi adóalany felé kiállított számláról adatszolgáltatást küldeni a NAV-nak, függetlenül az áthárított áfa összegéről vagy az áthárítás hiányától.

2021. január 1-től pedig a magánszemélyek és külföldi szervezetek felé kiállított számlákat is továbbítanunk kell. Érdemes már most összekapcsolni a számlázó programot a NAV rendszerével. Az adatszolgáltatási kötelezettség mind a kiállított, mind pedig a befogadott és levonásba helyezett számlákra vonatkozik.

Miért is lehet ez jó nekünk? Közben lehet tesztelni az automatikus adatátvitel működését, ismerkedni az azonnali visszajelzésekkel, de mindenhol egy cél lehet, hogy a jogszabály hatályba lépésekor már minden tökéletesen működjön.

Érdemes a könyvelő segítségét kérni ebben a folyamatban, hiszen egy elég komoly procedúrát kell végig zongoráznunk. Miután sikerül az összekötés, onnantól már könnyű dolgunk lesz. Nem érdemes elmulasztanunk, hiszen később komoly büntetéseket is kaphatunk. Magánemberként számlánként 200 ezer forint, cégként számlánként 500 ezer forint bírsággal szankcionálható a be nem küldött számla.

Nincs számlázó programja, elakadt az összekötésben, esetleg adózási információkra lenne szüksége?

Munkatársaink rendelkezésére állnak, várjuk jelentkezését. Az MKKV Egyesülete 2006 óta cégek beszerzéseit, folyamatait menedzseli, ebbe természetesen beletartozik az ügyfelek adó optimalizálása és tanácsadás is. Céges környezetben, ahol a hatékonyság az eredményes működés egyik indikátora, ott bizony a gyors adatátvitelnek kulcsfontosságú szerepe van.