Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Jövőre kötelező lesz az elektronikus fizetések (POS) elfogadása!

Jövőre kötelező lesz az elektronikus fizetések (POS) elfogadása!
Vállalkozóként milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre az elektronikus fizetéssel felmerülő költségek csökkentésére? Egy kiváló megoldás lehet, hogy adatkártyát igényeljünk meglévő vagy új előfizetésünk mellé.

Mik azok a POS rendszerek?

A POS rendszerek számítógép által vezérelt, összekapcsolt eszközökből álló hálózatok, melyek célja a termékek értékesítésének a megkönnyítése és nyomon követése. Általában egy blokknyomtatót, egy kasszát, egy számítógépet, valamint a forgalmi adatok bevitelére szolgáló eszközöket tartalmaznak (például vonalkódolvasókat, adatgyűjtőket, vagy érintőképernyőket). Sok ilyen rendszerben az érintőképernyős monitort és a számítógépet egyaránt tartalmazó POS terminálok dolgoznak.

2021. január 1-től minden online pénztárgéppel rendelkező vállalkozásnak biztosítania kell az elektronikus fizetési lehetőségét vásárlói részére. A törvényi kötelezettség mellett a fejlesztés azért is fontos, mert az ügyfelek ma már kifejezetten keresik azokat az üzleteket, ahol nem csak készpénzzel, hanem bankkártyával, vagy akár mobiltelefonjuk segítségével is fizethetnek. A versenyhivatal szerint számos pozitív hatása lehet a 2021. januárjában hatályba lépő szabályozásnak. A következő hónapokban általánosan elérhetővé válhatnak és elterjedhetnek azok a szolgáltatások, illetve fizetési megoldások, amelyek lehetővé teszik az elektronikus fizetéses tranzakciók gyors és biztonságos lebonyolítását, és élénkülhet a verseny a fizetési rendszerek piacán. Jó hír, hogy mindez csökkentheti a fizetési tranzakciók költségeit mind a hazai fogyasztók, mind a magyarországi kereskedők számára. Összességében pedig csökkenhet a még mindig jelentős mértékű készpénzhasználat, mely szintén fontos közcél ebben a vírusos időszakban. 

Vállalkozóként milyen lehetőségek állnak rendelkezésünkre az újonnan felmerülő költségek csökkentésére?

Egy kiváló megoldás lehet, hogy adatkártyát igényeljünk meglévő vagy új előfizetésünk mellé. Mekkora adatmennyiségre lesz szükségünk? Választhatunk a 3 gigástól egészen a 150 gigásig. Ezzel a kis kártyával nyert ügyünk van, már csak egy router kell hozzá, hogy biztosítsuk az állandó kapcsolatot eszközeink számára. Azon adóalanyok (kereskedők, szolgáltatók), akik nyugtaadási kötelezettségüket kizárólag pénztárgéppel teljesíthetik, kötelesek biztosítani a fogyasztók, a vevők számára az elektronikus fizetés lehetőségét és annak folyamatos rendelkezésre állását. 

Esetleg meglévő előfizetéseinket is érdemes áttekintenünk?

Egy alapos, minden részletre kiterjedő számlaelemzés során nem csak az aktuális igények pontos feltérképezésére, hanem a legmegfelelőbb előfizetési csomag megtalálására is van mód. Fontos tisztában lennünk vele, hogy a céges mobilelőfizetésnek nem kell szükségszerűen drágának lennie. Igenis vannak olyan szereplők a piacon, akik a vállalkozók érdekeit is figyelembe veszik. Ha velük szerződünk, akkor jó eséllyel nem fog bennünket csalódás érni.