Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Így vélekednek a magyar autósok a vezetéstámogató rendszerekről

Így vélekednek a magyar autósok a vezetéstámogató rendszerekről
Vajon melyik vezetéstámogató rendszert használják leginkább a magyar autósok? Melyek a legnépszerűbb kényelmi, illetve biztonsági funkciók vezetés közben?

Vajon mennyire alkalmazzák, illetve mennyire tartják fontosnak a hazai gépjármű tulajdonosok a különféle vezetéstámogató rendszereket? Főként ezekre a kérdésekre kereste a választ egy a Hasznaltauto.hu által nemrégiben publikált, nem reprezentatív felmérés.

A kutatás során nyolcezernél is több résztvevőt kérdeztek meg az egyes biztonsági, valamint kényelmi funkciókkal kapcsolatos preferenciákról, illetve tapasztalatokról.

A kapott eredmények, valamint a jövőben várható kötelező érvényű szabályozások mindenképp érdekesek lehetnek a céges autóflotta üzemeltetésének aspektusában is.

A magyar autósok körében népszerűnek számító biztonsági rendszerek

A vészfék-asszisztens az a funkció, amelyet a kategóriában felsorolt elemek közül a legtöbben megjelöltek. Vagyis a válaszadók 16%-a nyilatkozott úgy, hogy az általa használt gépjárműben megtalálható a váratlan szituációkban az autót automatikusan lefékező automatizmus.

Második helyen a kényelmet és biztonságot egyaránt elősegítő távolságtartó tempomat végzett. Az autó sebességét a forgalom tempójához igazító szisztémával a felmérésben résztvevők 12%-a rendelkezik. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig a sávtartó asszisztens ért fel a maga 8,5 százalékával.

Némileg aggasztó lehet a tény, hogy használtautó vásárlása esetén a tesztet kitöltők 35%-a egyik biztonsági megoldást sem tartaná fontosnak. Persze ettől függetlenül sokan fordítanak figyelmet ezekre a tényezőkre, vagyis 26% a vészfék-asszisztenst, 25% a távolságtartós tempomatot, 13% pedig a sávtartó asszisztenst preferálná.

A magyar autósok a következő kényelmi funkciókat részesítik előnyben

A gépjármű felszereltségének a vezető kényelmét támogató berendezései közül messze a tolatókamera számít a legnépszerűbbnek. Minden bizonnyal sokak számára jelent ugyanis könnyebbséget ez a fajta plusz segítség a parkolásnál, valamint az egyéb manőverezésnél.

Az éjszaka, illetve sötétedéskor történő autózás alkalmával nagy segítséget jelentő automata reflektor 11%-nál is többen alkalmazzák, de a menetirányban megtalálható útjelzők tolmácsolásában jeleskedő táblafelismerő rendszert is egészen sokan választanák az autójukba.

Persze ennél a kategóriánál is 20%-nál magasabb volt azon válaszadóknak az aránya, akik egyetlen kényelmi funkciót sem tartanak fontosnak a vásárlási döntésük meghozatalakor.

Menetbiztonsági rendszerek, amelyek nemsokára a céges autókban is kötelezők lesznek

Márpedig nincs messze az az időszak, amikor az egyes biztonsági funkciók használata opcionális jelleg helyett kötelező érvényűvé válik. A 2022-es esztendőtől valamennyi újonnan gyártott négykerekű alapfelszereltségének része lesz például az intelligens sebességszabályozó berendezés.

De ugyanúgy elmaradhatatlan tényezővé válik a beépített alkoholszint-ellenőrző, valamint a vezető éberségét monitorozó, szükség esetén pedig az őt figyelmeztető rendszer. Egyúttal az automata vészfékrendszer, a szintén automatikus sávtartó, illetve a parkolást támogató  szisztéma sem hiányozhat majd a gyártósorról frissen leguruló járművekből.

Hogyan tudunk ebből hasznot húzni a céges flotta kialakítása, továbbá mindennapos használata során? Nos, a folyamatos technológiai fejlesztések nemcsak az üzemanyaggal történő takarékos bánásmódot, hanem a kényelmes és biztonságos használatot is támogatják. Ezáltal a naponta úton lévő munkatársak is nyugodtabban tehetik a dolgukat.

A vezetéstámogató megoldások hasznosulása a vállalati járművek használatakor

Tegyük fel, hogy kijáró értékesítőkkel dolgozunk. Vagyis nekik előre a tárgyalási időpontjaik minden egyes nap, amelyekre az üzletkötés érdekében oda kell érniük.

A nehezebb ügyfelek, az esetleges forgalmi akadályok és az egyéb tényezők miatt ez a feladatkör magasabb stressz szinttel jár együtt. A biztonságot, továbbá a kényelmet szolgáló rendszerek súlyos terheket vehetnek le tehát a kollégák válláról vezetés közben.

Tehát a jövőben nemcsak a költséghatékony üzemeltetésre, hanem a biztonságos használatra is kézenfekvő megoldás lesz a tarsolyunkban a céges gépjárműparkot tekintve. Így a felszabaduló energiánk nagy részét az üzlet fejlesztésére fordíthatjuk.