Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Hasznos tanácsok mobiltelefon adatlopás ellen

Hasznos tanácsok mobiltelefon adatlopás ellen
A technológia térnyeréséből származó egyik legnagyobb rizikófaktort az mobiltelefon adatlopás, illetve az ellopott adatok illegális felhasználása jelenti. A mobilokon ugyanis rengeteg bizalmas információt tárolunk, amelyeknek véletlenül sem szabadna illetéktelen kezekbe kerülnie.

Pontosan ezért is célszerű minden tőlünk telhetőt megtenni annak érdekében, hogy megelőzzük a mobiltelefon adatlopás leetőségét, és hogy  a telefonunkon tárolt nevek, telefonszámok, email üzenetek, jelszavak vagy fotók biztonságban legyenek. Cikkünkben ehhez kapcsolódóan osztunk meg hasznos tanácsokat.

A képernyőzár rendszeres használatának fontossága

Képernyőzárat használva akkor sem kell félnünk az adatvesztéstől, ha véletlenül a vállalati tárgyalóasztalnál, vagy egyéb publikus helyen hagyjuk az okostelefonunkat. A zár ugyanis megakadályozza, hogy a feloldási kódot nem ismerők illetéktelenül nézelődjenek a készüléken.

Persze időnként zavaró lehet, hogy minden egyes alkalommal be kell ütnünk egy kódot a telefon használatához. Ez a fajta apró kellemetlenség mindazonáltal megéri, ha így elkerülhetjük a bizalmas adataink illetéktelen kezekbe való jutását.

Csakis megbízható Wifi kapcsolatot használjunk

A bárki számára nyilvánosan hozzáférhető, jelszó által nem védett Wifi kapcsolat mindig kockázatot jelent. Érdemes ennek a tudatában döntenünk arról, hogy feltétlenül szeretnénk-e rácsatlakozni.

A biztonságos Wifi hálózat egyik fontos ismérve ugyanis pontosan az, hogy jelszó által védett. Ezzel a metódussal egyfajta szűrő kerül az illetéktelen céllal belépni kívánó felhasználók elé, némileg távol tartva őket.

Szóval legközelebb, amikor megkérdőjelezhető biztonságú Wifi kapcsolathoz készülünk csatlakozni, akkor előtte gondoljuk át, hogy valóban szükségünk van-e az adott helyzetben internet elérésre.

Tegyük szokásunkká a kétlépcsős azonosítás használatát

A kétlépcsős azonosítás a gyakorlatban azt jelenti, hogy egy adott oldalra való belépési szándékunk esetén a rendszer egy másik felületen megerősítést kér tőlünk. A megoldás célja megbizonyosodni arról, hogy valóban mi magunk szerettünk volna belépni az adott platformra.

Nézzük meg mindezt egy példán keresztül. Tegyük fel, hogy be akarunk lépni a Facebook fiókunkba. A felhasználónevünk és a jelszavunk megadását követően működésbe lép a kétlépcsős azonosítás.

Vagyis pár másodperc eltelte után kapunk egy emailt vagy SMS-t. Ebben jóvá kell hagynunk a belépési szándékot, csakis ezt követően navigál át minket a rendszer a kívánt felületre.

Ez a biztonságos megoldás szintén jár egy plusz körrel, cserébe viszont egészen biztonságosnak nevezhető az adataink védelmét illetően. Feltétlenül javasolt az alkalmazása tehát.

Kéretlen levelekre és gyanús üzenetekre ne kattintsunk

A hackerek gyakran alkalmazott módszere adatlopás céljából az emailen, Facebook üzeneten, vagy egyéb felületen küldött üzenet. Ezeknek a levelében rendszerint egy link található, amire semmi esetre se kattintsunk.

Bennük ugyanis rosszindulatú kód, vagy fertőzött csatolmány található meg, ami könnyen az adataink illetéktelen kezekbe való jutását idézheti elő. Mindig ellenőrizzük tehát a számunkra üzenetet küldő személyét, valamint a levél tartalmának megbízhatóságát. Kéretlen, vagy gyanús linkekre pedig még csak véletlenül se kattintsunk rá.

Használjunk vírusirtót az okostelefonunkon is

Ahogyan a számítógépek esetében szokás vírusirtó programot alkalmazni, úgy célszerű hasonló megoldást bevetni az okostelefonunk kapcsán is. Rövid kereséssel számos jól működő applikációt találhatunk erre a célra, amelyek egytől egyig elősegíthetik a tárolt adataink védelmét.

Előfordulhat ugyan, hogy egyes alkalmazások próba időszakának lejártát követően fizetnünk kell a védelem fenntartásáért. Ez azonban pár száz, esetleg néhány ezer forintos tételt jelent.

Készülék vásárlása kedvezőbb feltételek mellett

Vállalkozóként szinte képtelenség gyors és megbízható mobiltelefon nélkül létezni. Ezért időnként nem árt a már elavult készülékünket korszerűbbre, az életünket még inkább megkönnyíteni tudó változatra cserélni. Lehetőleg mindezt kedvező feltételek mellett.

Ha pedig a zsebünkben tudhatjuk az újonnan vásárolt készüléket, akkor az adataink biztonságának fontosságáról se feledkezzünk meg.