Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Hasznos tanácsok a hosszú ideig pihentetett céges autókhoz

Hasznos tanácsok a hosszú ideig pihentetett céges autókhoz
Vajon újra fog-e indulni a céges autónk, ha a koronavírus járvány miatt néhány hónapig állni hagyjuk? Miként tudjuk elejét venni a leállás miatti esetleges műszaki problémáknak?

Mi a teendőnk cégvezetőként, vállalati döntéshozóként, illetve gépjármű flottát üzemeltetve abban az esetben, ha a koronavírus járvány miatt lecsökkent forgalmunk miatt az autóknak állniuk kell néhány hónapig?

Jár-e bármilyen kockázattal az, hogyha egy céges autót nem indítunk el esetleg fél éven keresztül? Hogyan tudjuk elejét venni az esetleges mechanikai problémáknak, illetve miként tudunk proaktívan cselekedni a kellemetlenségek kiküszöbölésének érdekében?

Pontosan ezeket a kérdéseket járjuk körbe a cikk keretei között, remélhetőleg segítséget nyújtva a felkészülés kapcsán.

Az üzemanyag árak negatív rekordokat döntenek, a benzinkutak mégis szinte üresek

Kettőszázhetvenkét forint és kilenc fillér. Pontosan ennyibe került a minap egy liter E10-es benzin az ország legolcsóbb töltőállomásán. Hol vannak már a néhány hónappal korábbi négyszáz forintot is meghaladó literenkénti árak?

Természetesen a koronavírus járvány következtében bevezetett korlátozó intézkedésekre, illetve a kereskedelem és az áruforgalom drasztikus visszaesésére vezethető vissza ez a rég nem tapasztalt tendencia.

Számos cégnél állnak mozdulatlanul a flottába tartozó járművek immáron hetek óta. Joggal merülhet fel kérdésként, hogy a huzamosabb időn keresztül nem közlekedő személyi- és haszongépjárművek műszaki állapotának nem-e tesz rosszat a hosszas leállás.

Jár-e bármilyen műszaki kockázattal, ha a céges autóink hosszú hónapokon át nem közlekednek?

A kérdésre határozott igen a válasz. Amennyiben több hónapon, esetleg fél éven át nem indítjuk el a céges flottába tartozó járműveket, akkor fennáll a kockázat, hogy a majdani indítás során kellemetlen meglepetésekre számíthatunk.

A kellemetlen jelenség oka az üzemanyag romlásában keresendő, amely igenis létező fogalomnak számít. Merthogy benzines és diesel típusú autóknál is jelentkezhet a nehézkes indulás, szélsőséges esetekben pedig egyáltalán nem is fog beindulni a motor.

A probléma kialakulása kifejezetten összetett folyamaton alapul, ráadásul üzemanyag típusonként is mutathat eltéréseket. A cikk tehát a lehetséges okok, kémiai és fizikai változások helyett főként a lehetséges megoldásokra kíván fókuszálni.

Elvégre cégvezetőként, flottát menedzselve vagy akár a saját autónk kapcsán is fontos lehet, hogy miként tudjuk hatékonyan elejét venni a kellemetlenségeknek.

Mi lehet a megoldás a probléma kiküszöbölése végett?

Fontos tudni, hogy minél kisebb légrés van a tankban, annál kevesebb lesz a levegőből megköthető és a műszaki problémákért felelős pára mennyisége is. Magyarul ha az autó teletankolt állapotban pihen, annál kisebb esélye lesz a problémák kialakulásának.

A teletankolás mellett a prémium üzemanyagok választása jelenthet még extra védelmet a hosszú ideig parkolópályára tett autók esetében. Merthogy ezek a prémium keverékek etanol helyett úgynevezett etil-tercier-butil-éter nevű adalékanyagot tartalmaznak.

Ennek köszönhetően alacsonyabb lesz a vízmegkötő képességük is. Tehát kevésbé lesznek kitéve a pára kialakulásának, ennek köszönhetően nagyobb biztonságot jelenthetnek az újra indulás kapcsán is.

Most akkor tankoljuk tele az összes céges autót?

Hogyha a jelen körülmények között a benzinkutak megrohamozását fontolgatjuk, akkor a fő motivációt ne a látványosan alacsony üzemanyag árak jelentsék abban az esetben, ha egy ideiég állni fognak a járműveink.

Sokkal inkább az autók műszaki épségének a megőrzését tartsuk szem előtt. Ebből a megfontolásból pedig igencsak javasolt lehet prémium üzemanyagot tölteni a tankba, lehetőség szerint csurig.

Így a néhány hónapon keresztül fennálló kényszerszünetet követően sem kell mindjárt a mechanikai bajok elhárításával kezdenünk. Amikor ugyanis újra erőre kapnak majd a cégek, akkor bizony startra készen kell majd várnunk a megnövekedett vásárlói igények mielőbbi kiszolgálásának a lehetőségére.