Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Érdemes-e a prémium üzemanyag tankolása?

Érdemes-e a prémium üzemanyag tankolása?
A vállalkozásunkhoz tartozó gépjárművek tankolására fordított összeget értelemszerűen szeretnénk minél alacsonyabb szinten tartani. Persze a felmerülő költségek alacsony szinten tartása mellett egyéb szempontokra is érdemes odafigyelni. Az autók által leadott teljesítmény, valamint a várható élettartam ugyanis szintén meghatározhatja, hogy mit is választunk a benzinkúton. Szükséges akkor a prémium üzemanyag?

Felmerül tehát a kérdés, hogy vajon nem járunk-e jobban a prémium üzemanyag választásával? A literenként tíz, húsz vagy harminc forintnyi többlet ráfordítás megéri-e hosszabb távon akár a fogyasztás, akár egyéb tényezők miatt? Érdemes-e a magasabb oktánszámú benzint töltenünk a tankba?

Cikkünkben részletesen is foglalkozunk a kérdések kifejtésével, illetve a válaszokat illetően is támpontot adunk.

A forgalmazók szerint miért éri meg jobban prémium üzemanyagot tankolni?

A forgalmazók az alacsonyabb fogyasztás, valamint a tisztább és tökéletesebb motorműködés ígéretével igyekeznek minket meggyőzni a prémium üzemanyagok választását illetően.

Gyakran hangzik el továbbá érvként a nemkívánatos szennyeződések lerakódásának kialakulásának megakadályozása, valamint a leadott teljesítmény kapcsán tapasztalható pozitív irányú változás is.

Egészen vonzó előnyök ezek, valljuk be. Jobban utánanézve azonban a leírásoknak nem igazán találhatunk számszerűsíthető adatokat, az ígéretek kapcsán gyakran feltételes módban történik a fogalmazás.

Ennek az oka leginkább abban keresendő, hogy a laboratóriumi körülmények között tesztelt üzemanyag valódi hozzáadott értékét a motor állapota, a vezető stílusa és a vezetés közbeni szokásai, valamint a környezeti adottságok is jelentősen módosíthatják.

Tehát egyáltalán nem a fogyasztók félrevezetésének szándéka húzódik meg a háttérben. Egyszerűen túl sok az általuk nem befolyásolható tényező, amelyek miatt százalékos értékben előre meghatározott teljesítményt, vagy fogyasztást illető pozitív változást felelőtlen dolog lenne garantálni.

Ezt nyilván meg lehet érteni. Persze joggal adódik a kérdés, hogy akkor mi alapján hozzunk döntést az üzemanyagok kapcsán?

Valóban jobbnak számít a prémium benzin?

A forgalmazóktól tehát kőbe vésett és számszerűsíthető adatokat nem fogunk kapni, a felhasználók tapasztalatait pedig szintén nehéz mérvadónak tekinteni. Alapvetően kétféle választ kaphatunk, ha valakit a témával kapcsolatban megkérdezünk.

Az egyik réteg csakis kizárólag prémium üzemanyagot tankol, abszolút elégedett vele és csakis ezt ajánlaná mindenkinek. Sokan még téves adatokat is képesek adni az autójuk fogyasztását illetően, csakhogy a saját igazukat bizonyítsák.

A másik oldalt pedig nevezhetjük a szkeptikusok táborának. Ők egyszerű megtévesztésnek gondolják magát az egész termék kategóriát, nem hisznek benne, és nekünk sem javasolnák a prémium üzemanyagokat.

Akkor mi alapján döntsük el, hogy megéri-e a prémium benzin?

A valós választ akkor fogjuk megtudni, ha mi magunk is végzünk egy tesztelést. Ugyanakkor létezik hatékonyabb módja is annak, hogy lefaragjuk az üzemanyagköltséget.

Vállalkozóként a számunka leginkább fontos szempont úgyis a fogyasztásra gyakorolt hatás. Többek között az általunk biztosított tankoló kártya is azt a célt hivatott szolgálni, hogy minél költséghatékonyabb módon történhessen a céges gépjármű tankolása.

Melyik autó típus kapcsán kifejezetten javasolt a prémium üzemanyag használata?

Néhány technikai jellegű dolgot azért nem árt tudni a prémium üzemanyagok kapcsán. Az autósok körében például tévesen kering az a hiedelem, hogy régebbi típusú gépjárműbe egyszerűen felesleges prémium benzint tankolni.

Ez az állítás egyáltalán nem igaz, sőt. A működési elvet jobban átgondolva ezeknél a típusoknál jelentkezhet csak igazán a pozitív hozadéka. Használt autóknál ugyanis nagyobb eséllyel van lerakódás a benzin égése miatt, így a felső kategóriás üzemanyag tisztító hatása itt még inkább érvényesülhet.

A nagy teljesítményű, illetve sport autók kézikönyvében sokszor a gyártók is előírásként szerepeltetik a nagyobb oktánszámú benzin használatát. Így biztosítható ugyanis a motor kopogástól mentes, egyenletes működése, aminek köszönhetően képes lesz a maximális teljesítmény leadására.

Ezeknél a típusoknál tehát nemcsak a kedvezőbb fogyasztás miatt kell megfontolni, hogy mit is tankoljunk. Ugyanúgy elhanyagolhatatlan szempont tehát a motor teljesítménye, amihez a prémium benzin kínálja a megfelelő választást.

Ha pedig a költségeket szeretnénk lefaragni, akkor arra létezik biztosabb módszer is, mégpedig a tankoló kártya formájában.