Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Élet az Android után: orosz HarmonyOS operációs rendszer kerülhet a Huaweiekre

Élet az Android után: orosz HarmonyOS operációs rendszer kerülhet a Huaweiekre
Az már nem új információ, hogy a Google és a Huawei „szakítanak”, ezért több, mint valószínű, hogy a jövőben nem kerülhetnek androidos operációs rendszerek a Huawei telefonokra, helyette a HarmonyOS jöhet. Világos, hogy a Huaweinek erre valamiképpen reagálnia kell, mégpedig leginkább úgy, hogy talál másfajta rendszert a telefonjaira, ami független a Google-tól.

A cég pedig éppen ezt teszi, méghozzá több fronton is. Ugyanis a hírek szerint a saját operációs rendszerét is fejleszti, a Harmony OS-t, de a fejlesztések még nem tartanak azon a szinten, hogy okostelefonokon gond nélkül lehessen használni a rendszert. Éppen ezért, a Huawei pilot programban is gondolkodik, és az oroszokkal tárgyal arról, hogy az általuk fejlesztett, egyetlen orosz operációs rendszert, az Aurorát használhassa a jövőben a Huawei telefonokra.

Fel tudja-e a váltani az orosz OS az Androidot?

Az Aurora nevű operációs rendszert jelenleg nem is használják, viszont jövőre lesz esedékes népszámlálás Oroszországban, aminek keretein belül több százezer Huawei tabletre telepítenék, mintegy tesztelve ezzel a rendszert. A hír nem csak pletyka, ugyanis a Huawei szóvivője megerősítette: valóban tárgyalnak az orosz telekommunikációs minisztériummal, és megállapodástól függően, több százezer tabletre felkerülhet az Aurora OS.

Bár a világ nagy részén elsöprő sikert arat az Android, illetve az Apple saját operációs rendszere, az iOS, az oroszoknál kevésbé népszerűek általában véve a Google szolgáltatások, ez pedig ebben az országban megkönnyítheti az elszakadást az Androidtól.

Akárhogy is, a Huaweinek korlátozott ideje van megoldást találni a problémára, ugyanis most még vannak ugyan androidos operációs rendszerek a Huawei telefonokon, a Google már bevezetett néhány korlátozást a Huawei számára.

Ilyen például, hogy a Gmail és a Play áruház nem kerülhet rá a Huawei új telefonjaira, ami kétségkívül hatalmas érvágás a gyártónak. Hiszen a G-mail világszerte a legtöbbet használt levelező rendszer, és az androidos applikációk az is a Play Áruházból tudják letölteni a felhasználók.

Nem lesz Gmail és Play Áruház az új telefonokon

Ez komoly problémát okoz a Huaweinek, ugyanis szeptember közepén ad ki új típusú telefont, a Mate 30-at, ezen pedig, ezek alapján, nem lesz megtalálható se a Gmail, sem pedig a Play áruház. Ez azért nagy baj, mert az androidos készülékekre lelkét a telepíthető alkalmazások adják. Ha ettől a funkciótól a megfosztják a készülékeket, nem fognak túl sokat érni.

Miért is érdekes ez számunkra?

Nos, a leírtak fényében egyértelműen érdemes meggondolni, hogy milyen céges telefonokat választunk. Bár a Huaweiek általánosságban véve nagy népszerűségnek örvendenek, nem biztos, hogy megéri beruházni Huawei telefonokra, ha azon nem lehet használni a Google szolgáltatásait a jövőben.

Amennyiben most lenne aktuális a vásárlás, még hozzájuthatunk olyan készülékekhez, amelyeken probléma nélkül fog üzemelni az Android – okos lépés lehet gyorsan beszerezni őket.

Ha ez most nem megoldható, a jövőre nézve célszerű inkább más típusú telefonokat választani, nehogy probléma legyen a felhasználással. Alapjáraton jó ötlet modern okostelefonokat választani céges telefonnak, hiszen számos kommunikációs forma nyílik így meg előttünk, de nem sokra megyünk az okostelefonnal, ha nem tudunk minden funkciót használni rajta.

Kedvező árú céges telefonokért keressen minket bátran!