Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Éjszakánként egy autonóm robot járja a sivatagokat

Éjszakánként egy autonóm robot járja a sivatagokat
Mindezt azért, hogy az Egyesült Arab Emírségekben a kietlen sivatagos táj helyett zöld környezetet alakítson ki.

Éjszakánként egy robot jár magányosan a Dubaj melletti sivatagos vidéken, és magokat ültet a talaj nedvesebb részeire, ahol van esélye kicsírázni a növényeknek. A gép érzékelői folyamatosan figyelik és elemzik a környezetet, majd a begyűjtött adatokat elküldi a tervezőjének. A robot teljesen önállóan dönt a megfelelő útvonal kijelöléséről.

Az A’seedbot elnevezésű robotot Mazyar Etehadi, egyetemi hallgató tervezte azzal a céllal, hogy kizöldítse a városkörnyéki sivár tájat, oázissá alakítva a kietlen sivatagot. A gép egyelőre még csak néhány próbautat tett a homokban, de a jövőben a sivatagot járó robot, társaival együtt megvalósíthatja egy sivatagi kertészet kialakítását. Így teljes egészében a gépek tevékenységére lenne bízva kert, mivel az ültetés mellett a csírák állapotának ellenőrzését is ők végeznék.

Az A'seedbot furcsa formájú testének kialakítását a funkcionalitás határozta meg: legelöl két ultrahangos szenzor helyezkedik el, amelyek a tájékozódásban segítik őket, középen az evező mozdulatokra képes lábak hajtják a szerkezetet a homokban, a hátsó rész pedig érintkezik a talajjal, hogy az innen kiszórt magok egyből a helyükre kerülhessenek. Az energiát napelemek biztosítják, amelyek napközben töltik az akkumulátort, hogy később a robot zavartalanul végezhesse a dolgát.

A sivatagos terület lehet, hogy nem a legalkalmasabb környezet a növénytermesztéshez. A tervező elmondása szerint viszont az Egyesült Arab Emírségek mindig is kereste a lehetőséget arra, hogy új és innovatív ötletekkel gazdagítsa a mezőgazdasági termeléshez használt módszerek és eszközök lehetőségeit, amivel megoldhatóvá válik a termelés ebben a száraz régióban is. A probléma Etehadi szerint az, hogy egyelőre még gyakran támaszkodnak emberi munkaerőre az ültetés során, ez pedig lassú és fáradságos munka. Ezt hivatott felgyorsítani, illetve kiváltani az A'seedbot.

forrás: raketa.hu