Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Digitalizáció a KKV-knál

Digitalizáció a KKV-knál
Idén is kutatást végeztek a hazai kis- és középvállalkozások digitalizáltságával kapcsolatban.

A harmadik éve végzett kutatás adatai alapján kijelenthető, hogy a digitális versenyképesség terén a pozitív és a negatív hatások kompenzálják egymást. A hazai cégek a koronavírus okozta kényszerdigitalizáció eredményeit fenntartják, de nem fejlődtek tovább. A kutatók szerint várható ugyanakkor, hogy a 2022. év végén kibontakozni látszó gazdasági recesszió, a megnövekedő energiaárak és infláció hatására a cégek hatékonyság-javításba kezdhetnek, aminek alapvető eszköze lehet a digitalizáció. Használja komplex flotta megoldásaink egyikét! GPS szolgáltatásunk lehetővé teszi a rakománykövetést, üzemanyag-fogyasztás figyelését és az útdíj-fizetést is egyben.

A kutatás 2022. szeptember 19-én zárult, a 674 cégből álló, többszörösen rétegzett minta reprezentálja a hazai kis-és középvállalkozásokat, az 5-249 fős és a 10 millió – 18 milliárd forint közötti árbevételű cégekre vonatkozóan.

Az eredmények szerint nem látszik érdemi elmozdulás a korábbi szintekhez képest, a főindex értéke százas skálán mérve 41 lett – ugyanez az érték 2020-ban és 2021-ben is 40 volt. Fejlessze Ön elsők között vállalkozását, hogy jelentős előnyre tegyen szert versenytársaival szemben!

A hat alindex egyike sem változott szignifikánsan 2022-re, amit értékelhetünk negatívan és pozitívan is – mondta a Digiméter szakmai vezetője. Szerinte legalább egy-két alindexben jó volna az előrelépés. Főként azért, mert nagyon alacsony az értéke, emiatt akár könnyen növelhető lenne. Más szemszögből nézve viszont „továbbra is fennáll a lehetősége, hogyha egy vállalkozás intenzívebb digitalizációba kezd idehaza, akkor talál olyan területet, ahol hamar fel tud zárkózni az átlaghoz és akár annál jóval magasabb fejlettséget is el tud érni” – Pintér Róbert

A legfejlettebb 20 százalékba tartozó cégeknél sincs szignifikáns változás. A felmérést végzők várakozása, hogy ha a jövő évi kutatásig jellemző marad a recesszió és a magas infláció, akkor 2023-ra lehet szignifikáns előrelépés a hatékonyságnövelést támogató digitalizáció terén is.

forrás: hvg.hu