Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

Benzinárstop már nagykereskedelmi szinten is!

Benzinárstop már nagykereskedelmi szinten is!
A hétfő délben megjelent közleményében a kormány 480 forintban maximalizálja az üzemanyagok nagykereskedelmi árát is - jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium. Ez a döntés már a mai naptól hatályos és ezzel a lépéssel a kiskereskedelmi benzinkutak működése versenyképesebb lehet.

A további részletekből az is kiderült, hogy a kormány 5-5 forint/liter mértékben jövedéki adót is csökkentett a benzin és a gázolaj áránál egyaránt. A rendelet harmadik paragrafusa azt mondja ki, hogy az üzemanyagok mentesek a Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség részére fizetendő tagi hozzájárulás alól 2022. év március, április és május hónap tekintetében.

Meddig marad biztosan az árstop?
A tavaly novemberben bevezetett benzinárstop május 15-éig érvényben marad, és a most megjelent rendelet is azt mondja ki, hogy a nagykereskedelmi árstopot is május 15-ig kell alkalmazni. Ezzel eldőlt, hogy a tavaly novemberben bevezetett intézkedés költségeit már nemcsak a kiskereskedelem képviselői, a benzinkutak üzemeltetői, hanem a nagykereskedők is viselik. Mint ismert ugyanis, a piaci folyamatok (emelkedő olajár) miatt az elmúlt hetekben tartósan veszteségesen működtek az üzemanyagtöltő állomások, magasabb áron szerezték be ugyanis az üzemanyagot, mint amelyen értékesítették (480 forint a hatósági ár) és sorra jelentették be a bezárásokat.



Mi lesz az üzemanyag áraival?
Az orosz-ukrán háború nyomán ismét elszálló olajár mellett pedig felerősödtek azok a vélemények, miszerint az üzemanyagárak tartósan magasan ragadhatnak, ezzel pedig folyamatosan növekedett volna az üzemanyag-kiskereskedők vesztesége. A kutak üzemeltetői is fix 480 forinton kapják meg az üzemanyagot. Mindezektől függetlenül a benzinkút-üzemeltetők kénytelenek lesznek veszteséget elkönyvelni, hiszen - bár az értékesítésen közvetlenül nem buknak literenként már 8-10 forintokat - az egyéb költségeik (fenntartás, épület, bérköltségek, egyebek) így sem térülnek meg.

 

Milyen előnyei vannak a nagykereskedelmi üzemanyag beszerzésének?
Amennyiben több céges autóval rendelkezünk és van telephelyünk, akkor érdemes saját üzemanyagtartályt is beszereznünk, hogy könnyebben tankolhassuk céges flottánkat. Legyen szó fuvarozásról vagy mezőgazdaságról a folyamatok egyszerűsítése és a költségek optimalizálása mindenhol fő cél lehet. További előnyei a saját üzemanyagkút telepítésének, a két munkanapon belüli kiszállítás a megadott telephelyre és a hitelkeretben történő vásárlás utólagos 15 napos halasztott fizetéssel. Amennyiben további információkra lenne szüksége kérje Egyesületünk segítségét.

Forrás: portfolio