Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

A mobiltelefon használat vezetés közbeni veszélyei

A mobiltelefon használat vezetés közbeni veszélyei
Cégvezetőként vagy vállalkozóként sokszor vezetés közben is használni kellene a mobiltelefont. A megfelelő kiegészítők beszerzésével mindez kockázatmentesen is megoldható.

Autóvezetés közben kézben tartott mobiltelefont használni kimondottan veszélyesnek számít. Egész egyszerűen nincs az a sürgős teendő, illetve a vállalkozásunkhoz vagy magánéletünkhöz kapcsolódó fontos hívás, ami megérné ezt a fajta kockázatot.

Főként úgy, hogy a modern technológia számos olyan kiegészítő kellék beszerzését teszi lehetővé, amelyeknek a segítségével figyelemvesztés nélkül is lehetséges telefonbeszélgetést folytatni menet közben. Ha pedig nincs más megoldás, még mindig le lehet húzódni a hívás idejére.

Miként rendelkezik a törvényi szabályozás a vezetés közbeni mobiltelefon használatról?

A közúti közlekedés szabályait, illetve valamennyi felmerülő kérdést a KRESZ hivatott összefoglalni és tisztázni. A közlekedésben résztvevőkre kivétel nélkül vonatkoznak tehát a KRESZ-ben foglalt rendelkezések.

A mobiltelefon használat tekintetében egyértelmű az állásfoglalás: „A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.” Fontos hozzátenni, hogy ebbe a kategóriába tartozik a beérkező hívás elutasítását indítványozó gombnyomás is. Ha vezetünk, a szabályozás értelmében tehát a mobil nem lehet egyik kezünkben sem.

Jobb esetben nemcsak az esetleges büntetéstől való félelem, hanem a saját, az utastársaink, illetve a közlekedésben résztvevő valamennyi személy testi épségének védelme is visszatart minket a menet közbeni telefon használattól. De vajon tényleg így van-e?

Mi magyarok mennyire tartjuk be a vonatkozó szabályokat?

A KSH adatai arról árulkodnak, hogy a 2012-es évtől kezdődően ha viszonylag lassabb ütemben is, de folyamatosan emelkedik a közúti balesetek száma. A jelenség okainak pontos feltárásához célszerű megvizsgálni az autósok jellemző szokásait.

Ezért is készített az idei év elején átfogó felmérést Magyar Gépjármű-kereskedők Országos Egyesülete, valamint az Alapjárat.hu autós weboldal, méghozzá több mint 5 ezer autóvezető részvételével. A kérdőív résztvevőit főként a vezetési stílusokról, a rájuk jellemző szokásokról, illetve az esetleges szabálysértésekről kérdezték.

A kapott eredmények nem éppen arról uralkodtak, hogy az autósok komolyan vennék a rendelkezéseket. A válaszadók 27,5%-a ismerte ugyanis be, hogy igenis előfordul nála az SMS-ezés, vagy akár az online chat programok használata vezetés közben.

Még nagyobb szám jött ki eredményül a menet közbeni telefonálást illetően. A résztvevők csaknem a fele, egész pontosan 45%-a vallott úgy, hogy előfordul nála olyan eset, amikor headset nélkül telefonál az autójában a vezetés ideje alatt.

Pedig a bajhoz sokszor elegendő egyetlen másodpercnyi kihagyás is, főként nagyobb tempónál. Éppen ezért nem igazán éri meg a kockázatot egyetlen sürgős és elintézendő hívás, vagy egy gyorsan megfogalmazott üzenet sem. Ez akkor is igaz, hogy bőven milliós nagyságrendű üzleti döntésekről van éppen szó.

Mit tehetünk vállalkozóként, ha vezetés közben is használnunk kell a mobilunk?

Elfoglalt vállalkozóként persze nem mindig engedhetjük meg magunknak, hogy a hosszabb autóutak egyszerűen elvesztegetett idővel érjenek fel. Nap, mint nap fontos hívások tucatjait kell elintéznünk. Pláne akkor jelent remek alkalmat az ügyek intézésére a vezetés közbeni telefonálás, ha kedvező díjak mellett tudjuk ezt megtenni.

Szerencsére egy modern okostelefon kapcsán nemcsak a megvásárlás és a fenntartás oldható meg kedvezményesen, hanem a készülékhez be tudjuk szerezni a szükséges kiegészítőket is.

Az autó műszerfalára például könnyedén tudunk olyan telefontartót illeszteni, amelynek köszönhetően a mobilon egyetlen pillantással azonosítani tudjuk a hívó személyét.

 Használhatunk kihangosítót is vezetés alatt, aminek köszönhetően úgy tudjuk lefolytatni a tárgyalásokat és megbeszéléseket, hogy közben mindkét kezünk szabadon maradhat.

Amennyiben a kihangosító kevésbé számít szimpatikus vagy működőképes megoldásnak, akkor a headset kínálja a megfelelő opciót. Bármelyik napjainkban beszerezhető okostelefon mellé találhatunk kompatibilis verziót, ami jelentősen megkönnyítheti a menet közben történő mobiltelefon használatot.