Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

A koronavírus miatt fertőtlenítik a magyar benzinkutak töltőpisztolyait

A koronavírus miatt fertőtlenítik a magyar benzinkutak töltőpisztolyait
Milyen biztonsági intézkedéseket vezettek be a hazai benzinkutakon a koronavírus megfékezésére, és hogyan figyelnek oda a higiéniára?

Vajon meddig várható még a benzin és a gázolaj literenkénti átlagárának a csökkenése? Illetve milyen biztonsági intézkedéseket vezettek be a hazai benzinkutakon annak érdekében, hogy lehetőség szerint ne tudjon tovább terjedni a koronavírus. Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána a cikkben.

Nem vagyunk már messze a 300 forintos literenkénti benzinártól

Március 20-án újabb csökkentés várható a hazai üzemanyagárak tekintetében, ugyanis a benzin mellett a gázolaj literenkénti átlagos ára is bruttó 10-10 forinttal lesz majd kevesebb. Péntektől tehát a 95-ös benzinért 318, a gázolajért pedig 335 forintot kérnek el tőlünk literenként.

Ez az információ annak fényében lehet még inkább sokkoló, hogy a szerdai naptól kezdve 20 forinttal mérséklődött a benzin átlagára, a gázolaj esetében pedig 15 forintos esésről beszélhetünk.

A céges gépjármű flottánkba tartozó autóinkat tehát lényegesen olcsóbban tankolhatjuk, feltéve ha a jelenlegi helyzetben vannak még teljesítendő megrendeléseink.

A benzinkúton használatos töltőpisztoly, mint potenciális veszélyforrás

Korábban talán eszünkbe sem jutott rájuk gondolni, a koronavírus járvány terjedése ugyanakkor indokolttá tette, hogy fokozott figyelmet fordítsunk a higiéniai szempontokra egy benzinkútra érve.

Ennek megfelelően nem is gondolnánk, hogy a nyilvános vécékkel összehasonlítva az átlagos kormánykeréken csaknem négyszer több szennyeződés található. Egy ide vonatkozó tanulmányban arról is publikáltak adatokat, hogy a benzinkutakon található töltőpisztolyok csaknem 12 ezerszer lehetnek szennyezettebben piszkosabbak a nyilvános vécé ülőkéjéhez képest.

Természetesen a cseppfertőzés útján terjedő koronavírus idején ennek a tényezőnek az ismerete fokozott óvintézkedéseket sürget. Szerencsére a benzinkutak részéről ismert jelenségről van szó, és tapasztalhatók már a sürgősen életbe lépett intézkedések.

A hazai töltőállomások által bevezetett biztonsági intézkedések a koronavírus idejére

A Magyarországon megtalálható benzinkutakon óránként, vagy annál is gyakrabban történik meg a mosdók fertőtlenítése. Emellett a legtöbb helyen figyelmeztetik a vásárlókat a kézmosás fontosságára, és természetesen biztosítják a szükséges szappant és egyéb kézfertőtlenítő szereket is.

Szintén pozitív intézkedésnek tekinthető, hogy a töltőpisztolyok tisztítása és fertőtlenítése a legtöbb kúton rendszeres, emellett pedig egyszer használatos kesztyűk is rendelkezésre állnak a higiéniai körülmények javítása érdekében.

Emellett a kutak dolgozói útmutatást kaptak az ilyenkor szükséges teendőkről és óvintézkedésekről. Egyes kutakon pedig a töltőpisztolyok és a mosdók mellett a bejárati ajtó, az asztalok és székek, a hűtő, valamint a bankkártyaterminál, fertőtlenítése is rendszeresen megtörténik.

Mi várható a benzinkutak forgalmát, valamint az üzemanyag árakat tekintve?

Természetesen mindenkit az foglalkoztat most leginkább, hogy mi várhat ránk az elkövetkező időszakban. Vajon a turizmus és vendéglátás prognosztizálható jelentős visszaesése, illetve a lakosság otthonaikba kényszerülése milyen hatást válthat ki az üzemanyag szektorra nézve?

Jelenleg az a helyzet, hogy senki nem tudja pontosan, mikor lendülhet túl a lakosság és a gazdaság a koronavírus járványon, illetve annak hatásain. A kereslet drasztikus visszaesésének fényében minden bizonnyal várható további visszaesés az üzemanyag árak tekintetében.

Ennek a pontos mértékét, illetve időbeli elhúzódását jelenleg nem ismerjük. Optimista becslések szerint nyár elején, vagy a közepén kezdődhet el a gazdaság újjáépítése, a pesszimista jóslatok ennél lényegesen borúlátóbbak.

Cégvezetőként és vállalati döntéshozóként jelenleg annyit tehetünk, hogy magunk és munkatársaink egészségének védelme mellett igyekszünk mindent megtenni a vállalkozásunk hatékonyabb működése érdekében. A drasztikusan lecsökkent üzemanyag árak pedig most segítséget jelenthetnek abban, hogy a költségeinket minimalizálni tudjuk.