Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

A koronavírus hatására több mobiltelefon típus gyártása is késlekedhet

A koronavírus hatására több mobiltelefon típus gyártása is késlekedhet
Mekkora fennakadást okozhat a koronavírus a Samsung és az Apple működésében? Milyen módon veti vissza a gyártási folyamatot a járvány?

A kínai Vuhanból indult, és mára globális méreteket öltő koronavírus az idő előre haladtával nemcsak a turizmus területén okoz visszaesést, hanem egyéb iparágakban is érezteti a hatását. Olyannyira, hogy mára a világszerte ismert és komoly népszerűségnek örvendő márkák és érintetté váltak.

A koronavírus már nemcsak a turizmus üzletágára van negatív hatással

Kínából érkeztek róla elsőként híradások, az elmúlt napokban Olaszországban ütötte fel a fejét, miközben a híradások csakis róla szólnak. Kétségtelen, hogy a 2020-as év egyik legnagyobb negatív szenzációját a koronavírus okozza.

A felső légúti tüneteket produkáló, szélsőséges esetekben pedig halálos kimenetellel veszélyeztető járvány miatt egyre többen mondják le az Ázsiába tervezett üzleti, vagy magánjellegű utazásaikat, pihenésüket.

Az első körben a turizmus és vendéglátás iparágát érintő negatív eseménysorozat sajnos elkezdett globális méreteket ölteni, ennek megfelelően a kedvezőtlen hatásai más területekre is tovább gyűrűznek. Ez alól a mobiltelefonok gyártása sem jelent kivételt, mostanra pedig már több világhírű brand is érintetté vált.

A Samsung egyik gyárát be is kellett zárni

Dél-Koreában, egész pontosan Gumi városában található az a Samsung gyár, amelynek kapcsán a bezárásról érkeztek egybehangzó értesülések a napokban. A régió egyébként nincs messze a koronavírus kitörésének az epicentrumától, a körzetben fertőzöttek száma pedig már elérte a 433-at.

Így talán nem is akkora meglepetés, hogy az üzem egyik dolgozójánál is diagnosztizálták a fertőzést. Az alapvetően csúcskategóriás modellek gyártásával foglalkozó létesítményben a Samsung Galaxy Z Flip, továbbá a Samsung Galaxy Fold tömegtermelése és fejlesztése áll a középpontban az elmúlt időszakot tekintve.

A koronavírusos megbetegedésben szenvedő munkavállaló hírére ugyanakkor a gyár vezetése a leállás mellett döntött, az említett dolgozó közelében dolgozókat pedig karantén alá helyezték. Időközben újra elindult a termelés az üzemben, beleértve a fertőzés kapcsán érintett részleget is. De nemcsak a Samsung az egyetlen, amelynek a normál működését veszélyezteti a koronavírus.

A járvány hatására az Apple telefonok gyártása is jócskán elhúzódhat

Egy a modern követelményeknek megfelelő, egyúttal vállalati célokra is tökéletesen alkalmas okostelefon összeszereléséhez bizony rengeteg kisebb alkatrészre van szükség. Ezeknek a tömegtermelését a nagyvállalatok a legtöbb esetben kisebb beszállítóknak adják ki.

Így tett példának okáért az Apple is, amelynél az ellátási lánc most pontosan emiatt a stratégiai lépés miatt szakadt meg. Merthogy a fentebb említett beszállítók egy jelentős része azokban a régiókban végzi a gyártást, amelyek a koronavírus kapcsán érintettnek számítanak.

A nagyobb számú megbetegedések, óvintézkedések és bezárások miatt pedig komolyabb csúszásokra kell szállítani a kulcsfontosságú alkatrészek szállításában, ennek következtében a felhasználók által olyannyira várt okostelefonok megjelenését tekintve is számítani lehet a késésekre.

A koronavírus negatív hatásai az autóipart is erősen érinthetik

Hogyha az okostelefonok piacát tekintve elmondhatjuk, hogy a koronavírus negatív hatásait megérzik a gyártók, akkor az autóipar tekintetében nehéz volna megfelelő jelzőt találni a nehézségek érzékeltetésére.

Merthogy a járvánnyal leginkább érintett régióban többek között a Honda, a Nissan, a General Motors és a Renault üzemeltet egyaránt üzemeltet gyáregységet helyi partnerekkel együttműködve.

Egész pontosan 13 autógyárról beszélhetünk a tartományban, ahol a tavalyi esztendőben 1,987 millió autó, illetve egyéb gépjármű gurult le a gyártó szalagról. Ez bizony a kínai össztermelés 8%-át teszi ki, aminek az idei kiesése komoly visszaesést jelenthet majd az ágazatra nézve.