Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

3G kivezetés a gyakorlatban

3G kivezetés a gyakorlatban
A 3G-hálózatok adatátviteli sebessége jóval elmarad a fejlettebb 4G- és 5G-technológiától, ezért a szolgáltatók elkezdik azt lekapcsolni.

A 2G, 3G, 4G és 5G rövidítések a mobilszolgáltatások különböző generációit jelentik. A mobilhálózatokon nyújtott szolgáltatások hihetetlen sebességgel fejlődnek: a 90-es években jelent meg a 2G, melyen inkább csak telefonáltunk és sms-t küldtünk, a kétezres években elterjedt 3G-n már lehetett internetezni is, a hazánkban 2012-ben elindult 4G pedig hatalmas ugrás volt az adathasználatban és a telefonálás minőségében. A Magyarországon 2019-ben debütált 5G bevezetésével pedig akár a vezetékes internetnél is gyorsabb és megbízhatóbb szolgáltatást kaptunk.

Míg a 2G-hálózatok továbbra is biztosítják a hanghívásokat, addig a 3G-hálózatok adatátviteli sebessége jóval elmarad a fejlettebb 4G- és 5G-szolgáltatásokétól. Ráadásul a távközléshez használatos frekvenciatartomány véges, ezért a 3G egyre inkább „elveszi a helyet” a fejlettebb hálózatok elől. Ezért a szolgáltatók világszerte fokozatosan kivezetik a 3G-t a piacról, hogy a felszabaduló frekvenciákon magasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújtsanak. Ehhez kedvezményes vállalati tarifáink egyike is megfelelő támogatást nyújt. 

A hazai és nemzetközi szolgáltatók, valamint a szakértők véleménye is megegyezik abban, hogy ez a technológia megérett a kivezetésre, helyet biztosítva a fejlettebb 4G- és 5G-technológiáknak. A mobil hanghívásokat egy 3G nélküli világban a 2G- és a 4G-hálózatok, a mobilinternet adatforgalmat pedig a 4G- és az 5G-hálózatok veszik át.

Magyarországon 2019 végén már a mobilinternet-adatforgalom több mint 96 százaléka zajlott 4G-hálózatokon.

Egyes szolgáltatók az ország bizonyos területein már 2020 második felében megkezdték a 3G kivezetését, és a várakozások szerint akár 2022 végére országosan is lekapcsolhatóvá válik. Fontos leszögezni azonban, hogy egyetlen előfizető sem maradhat mobilszolgáltatás nélkül, hiszen a szolgáltatók az ütemezésről szóló döntésük során kiemelt figyelmet fordítanak majd arra, hogy a felhasználókat ne érje felkészületlenül a váltás.

Mit jelent a gyakorlatban a 3G kivezetése?

Akik csak telefonálásra vagy sms-ezésre használják 3G-s telefonjukat, észre sem veszik a szolgáltatás lekapcsolását, mivel a hanghívások a 2G hálózaton továbbra is elérhetőek lesznek. A 2G így egyfajta biztosíték lesz a 3G megszűnése után. Így aki csak telefonálásra használja a 3G-s készüléket, annak nem szükséges készüléket cserélnie, ahogyan annak sem, aki kizárólag wifi-hálózaton internetezik mobilkészülékével.

Akik a 3G készülékeken mobilinternetet is használnak, a sokkal nagyobb adatátvitelt és szinte teljes országos lefedettséget nyújtó 4G-szolgáltatásra válthatnak. A készülék hálózatkapacitásának ellenőrzéséről korábbi cikkünkben írtunk.

 

forrás: bkmkik.hu