Magyarországi Kis- és Középvállalkozások Egyesülete

Nagyvállalati megoldások kis- és középvállalkozások számára!

2020-tól új típusú üzemanyag lesz elérhető a hazai kutakon

2020-tól új típusú üzemanyag lesz elérhető a hazai kutakon
Mit kell tudni az E10-es üzemanyagról? Mi az oka a bevezetésének? Milyen szempontból lehet hasznos a gépjárművünk, vagy a környezetünk számára? A cikkben választ kapunk a kérdésekre.

Sok helyütt már decembertől tankolható az E10 elnevezésű üzemanyag, amely januártól országszerte is elérhető lesz a kutakon. Természetesen joggal merül fel kérdésként az új típusú benzin bevezetésének célja, hasznossága, illetve a gépjárművekre gyakorolt hatása.

Cikkünkben mindhárom kérdéskört alaposan végig járva igyekszünk megvilágítani az E10-es benzinnel kapcsolatos fontosabb tudnivalókat.

Amit az E10-es üzemanyagról tudni érdemes

Főként a megújuló energiaforrásnak minősülő, biológiai eredetű összetevők benzinben megtalálható százalékos értékének növelése áll a bevezetés mögött.

Az intézkedés hatására ugyanis 6,4-es szintről egészen 8,2 százalékig növekszik majd a dízel, valamint a benzin üzemanyagok kötelezően előírt összevont bioetanol tartalma.

Vagyis a mostani öt százalékos arányhoz viszonyítva a benzin kapcsán is 6,1 jelenti majd a minimum szintet. Maga az átállás egyébként sok helyütt már december során tetten érhető lesz.

Az intézkedések hatására a matricák cseréje is meg fog történni a benzinkutakon. Vagyis a 95-ös benzin felett az eddig ott található E5 helyett E10-es matrica kap majd helyet.

Milyen előny származik az új típusú benzin alkalmazásából?

A döntés hátterében egyrészt a tőlünk nyugatra tapasztalt sikeres megvalósítások tapasztalatai, másrészt környezetvédelmi szempontok húzódnak meg. Példának okáért tőlünk Északra, Szlovákiában is végbement már ez a váltás.

Náluk mindössze annyi különbséggel történt meg az intézkedés, hogy 8,2 helyett 7,4 százalékban határozták meg az E10 üzemanyag bioetanol tartalmának legalsó értékét. Persze a legfőbb mozgatórugót a biológiai eredetű alkotóelemek minél magasabb arányban történő alkalmazása szolgáltatja.

A globálisan tetten érhető és egyre fokozottabb figyelmet kapó környezetszennyezés csökkentése közös érdek, tehát az ökológiai lábnyomunk csökkentése érdekében tett minden egyes intézkedés indokoltnak tűnhet.

Ennek megfelelően támogatni lehet azt a törekvést is, hogy a naponta használt üzemanyag is kevésbé jelentsen terhet a környezet számára.

Egyes gépjármű típusok motorját kifejezetten rongálhatja az E10

Habár a sajtó megjelenésekben, valamint a bejelentés keretei között kevésbé volt aláhúzva, ettől függetlenül az E10 régebbi autó típusok esetében tapasztalható negatív hatásait meg kell említenünk.

Egész pontosan a tömítéseket kezdi ki az új benzin, ennek folyományaként pedig egy idő után rendellenességek tapasztalhatók az egyes motorok működésénél.

Ide kattintva, majd pedig az „E10-Verträglichkeit” dokumentumot letöltve részletesen is megtalálhatjuk az egyes autó márkák és típusok kompatibilitását, vagy éppen az összeférhetetlenségét az új üzemanyaggal.

Mivel alapvetően a régebbi típusok esetében tapasztalhatók a nehézségek, ennek megfelelően a vállalati gépjárműpark optimalizálása és korszerűsítése egy újabb indok miatt válhat időszerűvé.

A változás főként a kevésbé tehetős rétegeket érintheti majd negatívan, akiknek nem áll rendelkezésre a megfelelő forrás a régi autójuk lecseréléséhez.

Mit jelent maga a változás a céges autóflotta működtetése szempontjából?

Mielőtt a kedvezőbb fogyasztás, és a töredékére visszaeső üzemanyag jellegű ráfordítások jelennének meg lelki szemeink előtt, sajnos fel kell fednünk a szomorú valóságot. Az E10 használatával kapcsolatos eddigi tapasztalatok szerint bizony a rosszabb fűtőérték következtében jellemzően magasabb fogyasztással kell kalkulálnuk.

Persze nem dőlhetünk csak úgy a kardunkba, mert a magas benzinköltség nem feltétlenül kényszer. Léteznek alternatív megoldások, amelyek enyhíthetik az ilyen jellegű kiadásainkat.

Szert tehetünk példának okáért olyan praktikus tanokoló kártyára, amelyet alkalmazva kedvezményes tankolásra nyílhat lehetőségünk országszerte csaknem kétszáz töltőállomáson.

Amennyiben tehát korszerű darabokból áll a céges gépjármű parkunk, továbbá az alacsonyabb áron történő üzemanyagvásárlást illetően is megvan a megoldásunk, akkor az E10-es benzin bevezetését is felkészülten tudjuk fogadni.